Direktlänk till inlägg 14 februari 2013

Stille en resa i tid o rum till Eskilstuna fabriken.

Av alexander - 14 februari 2013 09:51

Resan upp till Eskilstuna och fabriken - STILLE -


Onsdagens resa till stille med vår buss

 

Vi åkte med skolans buss och vår gooa buss chaför som tog oss säkert upp längs med E20 upp genom landet till Slutdestination - Stille - instrument fabriken. Eskilstuna


 

Redovisning om Stilles produkter var på bussen på väg upp.


 

Vägens mitt punkten - Mellan Sthlm och Göteborg


 

Stadens kyrka -- Eskilstuna


  

Stille - Surgical Instrument - En tillverkare i över 170 år som lever kvar . 


En resa som gick via E 20 upp till Stilles tillverkning - fabrik- Eskilsstuna - En fantastisk resa inte bara igenom Svenska snötäckta landskap utan även En resa till den enda kända Svenska Tillverkaren av Instrument som Kirurgen har i sina händer.


-Väl framme vid Stille - Hojta busschafören Stilles fabriken & att nu är vi framme o vi alla steg av ...

 



Första anhalten över gatan... Gick vi till Stilles Bords tillverkning. Med deras egna namn tidigare har de haft produktionen på annan ort o nu har de full kontroll på sin egen produktion av operations bord , samt även

urologi stolar som tillverkades i denna delen med ca 40 timmars prod tid / bord .

( kommer länka deras sida här på bloggen för att ni som är intresserad av dem får gå in o se själva)



Stille bord -- Surgical tabel (IMAGIQ 2 ) och annan bords tillverkning men även urologi o gynekologi stolar mest till den stora Amerikanska marknaden.

Ovan bild visar Stilles hus med tillverkningen av Bord & special stolar , medicintekniska.

Här tog  jag inga bilder här då jag har full respek för deras tillverkning men min guidade tur gav mig en fantastisk inbick i ett företag som utvecklas inom flera plan o inte bara som jag trode i början inom som då var instrument tillverkningen ,   tillverkning som de görs "för hand" i ett regelfullt kontrollerat system med maskinella delar.


Även dem som fabrik tillverkare av Medicintekniska produkter går även dem under Iso 13485 som är ett regelverk av kontroller som följs. I deras tillverkning av bord har de naturligtvis både en maskinell tillverknings metod men även mycket manuell tillverkning i deras processer.



 

Stilles Iso sertifieringar går under Medicintekniska produkter o kan så klas ett verifiera sin produktion ,men även en 3 part kontroll sker naturligtvis i deras kedja på borden.men även samma gällande standard är de för instrumentens tillverkning och klassificering av utrustningen klass 1 kan de kontrollera själva i sin produktion.


Instrument tillverkningen.

Deras kvalite syns o känns och för att upprätthålla denna är de genom deras kvalitets kontroller som äger rum av deras egna i produktions leden i instrument tillverkningen, instrumenten går igenom ständiga kvalitets kontroller i ett led att slutföra en produkt så är detta en lång proces med olika led och många maskiner och handarbete till färdig produkt.

Kvalitets kontroller sker efter varje arbets steg- många steg innan färdig produkt - samt olika härdnins processer av stålet kan även detta ske i processen. Egen kontroll har de i varje moment o följe kort - deras kontroll är så nogran att tillverkaren - hantverkaren av instrumentet känner igen sin egen sigill av att han har hamrat denna piang & sax

Naturligtvis följer de de Europeiska standarder o lagar inom området som är mycket administrativt pappers tänk och planering. Men även alla standarder som skall uppfyllas inkl den Europeiska marknaden men även

Amerikanska som lyder under FDA ( USA ) 21 crf parts 820 - fråga mig inte mera om detta område då jag inte innehar den sorts kunskap ännu i alla fall.-) 




Material val - Grundämnen .


Otroligt viktigt för deras slutprodukt - deras råmaterial hämtas ifrån deras under leverantörers distrubition som sköts minitiöst arbete bakom att välja o produkt klassa deras råämnen till deras egen tillverkning.

Olika komonent blandningar av material i Stålet - för att få en produkt som de kan signera med deras produkt namn.

Mängd tester och olika kontroller görs inför att hålla denna höga kvalitets kontroll på deras material , i deras produktion och deras led i produktons kedjan.


Stille är Sveriges äldsta över 170 års och med kända och enda Instrument tillverkare och håller hög kvalité som görs enligt deras egen produktion och har den långa erfarenhet av deras fina produktion av kirurgiska instrument.


Vi fick träffa dem bakom företaget o ställa våra frågor och även en guidad tur i fabriken som var härlig att se ett handarbetes kedja i varje mans hand under en tillverkning som gör varje pinal unik och i minsta detalj.



/ Kommer skriva mera under dagarna - mvh Alexander / 2013-02-14




Kirugins historia bakom varför instrument är så viktiga till bakgrunden av utvecklingen för operation och ingrepp inom loppet av många hundra år tillbaks.
   

Instrumentens historia genom en epok av vårt krigande och långt tillbaks ca 400 år f.kr + bronsåldern

Hippocrates Grekland. 460-375 F.KR - Fadern av västerlänska mediciner - då hade man nålar och knivar dokumenterat och tandade tänger att dessa har funnits både i dokumentation men även fynd som gjorts  , skapade " ordet Medicin och även yrket , som läkare kom till inom medicin här under denna epok.


Aarab världen var mycket ledande inom kirurgin men inom den kristna samfundet i Europa så sågs mycket av Kirurgin som ONT -och som Jävulens ting. De var även Egyperna långt före sin tid inom mycket.

Renusans tiden kom mycket skott skador - amputation ca 1497 - då fans ca 25 instrument funna nu till eftervärlden.

1594 beskriver en fransman hur dessa användes även.


1700 talet - Silver + kopparlagare, smeder , nålar + rakblad tillverkning sker och på denna tiden skapades även många instrument som ligger till grund till dagens , dessa har inte ändrat sig i sin utformning förutom anpassat till kirurgens händer men grunden fanns där redan då .


"Stille "1789 - Deras första instrument katalog - utkom med deras instrument .


1800:talet . Till nutid -

slutet av 1800 talet till 1910 - värme steriliceringens fram marsch - ändrades även instrumentens utveckling för att tåla - sterilciceringen - mera Nickel och Crom järn.


Semmilweilss - Hygien , han var en av pionjärerna inom hygien 1818-1865 ( HYGIENENS FADER )

Här är handhygienens betydelse för att förhindra smitt spridning - Då på denna tid opererade läkare i sina bara fina kostymer och de gjorde först odubtion sedan gick de till förlosningen och hjälpte till att förlösa barn -


Handhygienens betydelse för at förhindra smitt spridning inom att göra så att den sjukdom som spreds inom läkar vården då var - barnsängs feber förhindrades eller sjönk men han hade svårt att få sina läkare kolegor gehör o bedrodd i sina teorier . " Här saknas vetenskaplig grund " . var den tråden som sades då.


Florens - Nightingale ( 1820-1990 ) var den som vidare utvecklade hygienens bana med enkla medel.
Frisk luft , Ljust o fint . Mat+dryck (nutrition ) RENLIGHETENS VIKTIGHET - rena sängar att pat inte låg på golvet ex.

Under Krim kriget - gjorde hon så att dödligheten minskade från ca 42% till endast 2%


1870 talet , Joseph Lister - Antiseptiske fader - han skapade rutin för aseptik inför opration att

man tvättade händerna och även såret operations området o dränker in operations dukar ,

hygienens kuskap ökade tack vare Listers genombrott .

Hand tvätt före operation  + även att bröja använda krirurgiska hanskar.

under sin tid uppgav han även ett munvatten - lister 1879  -minska bakterier i munnen , då ger de mig en konstig länk till dagens "Listerin" som kanske har ett samband till denna FADER . Den minst kända men är den som gjort revolision och största förändring inom vården -  Jag kallar han för "HANDHYGIENENS FADER "


Naturligvis finns de andra namn inom historien som är viktiga men alla nämns inte här bara för att ni skall få en återblick i en historiskt perspektiv inom vården o krirugi .


Torsdag o alla hjärtans dag .-)


/ tack för mig / Alexander

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av alexander - 7 januari 2020 09:57


vad tycker ni själva om denna överskriften ?    kan man använda sterilt vatten på operations salen o lägga de smutsiga instrumenten i detta i stället som de ofta gör att lägga dem i koksalt , som ni säkert känner till så har koksalt o instrumeten...

Av alexander - 7 januari 2020 09:41

en bra film med 360 vy du kan alltså peka med musen o röra dig fritt i videons utrymme , du ser allt för att skapa en vy av sterilen  ...

Av alexander - 7 januari 2020 09:34

stegen på steril centralen karolinska universitets sjukhuset . Bra klipp o lära av lite hur de ser ut.             ...

Av alexander - 7 januari 2020 09:29

  Detta klipp är lite föråldrat , taget från nätet ,men ett framtidsyrke i tiden 2020 , behövs vi ännu mera eftersom många är ute behöver lyfta kunskapen. va stolt över ditt val - steriltekniker 2020 ! Idag har vi många i vårat avlånga land som ...

Presentation


Kolla in min presentation.

2013 några månader in på kursen och man är ute på sin första Lia som är på sina sista dagar , en konstig känsla men så meningsfull tid, praktiken är minst sagt lika viktig som teorin men går hand i hand med varandra.

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Utbildning steriltekniker

Facklänkar

Välkommen till sterilhörnan

Några saker som jag tycker är viktiga avsnitt i vårt område. 
*Basal vård hygien -

* Transport av sterilt gods ,' att denna körs av utbildad personal. internt o externt.  
* lära om microbiologi och odling av bakterier. Dessa är bra så länge de "inte är på fel ställe" som ex vid ett sticksår , eller om man får vinterkräksjukan är den extremt smittsam i droppform. 

* Kroppen ph 7 , bakterier trivs o förökar sig inom o på oss, vid fuktig o varm miljö o näring , naturligtvis.  

 

Jobb inom steriltekiker

skriva i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards